IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и скритото ѝ влияние зад една от големите асоциации за разрабочици

Технологичният гигант отговаря за над половината от финансирането на App Association, но не членува в нея

22:21 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

App Association се определя като водещ глас на хиляди разработчици на приложения по целия свят. В действителност по-голямата част от финансирането ѝ идва от Apple, пише Емили Бърнбаум за Bloomberg.

Технологичният гигант не е член на асоциацията. Но играе водеща роля зад кулисите, оформяйки политическите позиции на групата, твърдят четирима бивши служители на App Association, които са пожелали да останат анонимни.

Всъщност, отбелязват крицитите, лобистката програма на асоциацията е близка до тази на Apple – дори когато е в противоречие с разработчиците на приложения, компаниите, които правят отделните игри и програми, които се ползват в iPhone на Apple и други устройства.

Групата, известна още като ACT, твърди, че не е задължена към Apple, но потвърди, че получава повече от половината от финансирането си от гиганта. Бившите служители казват, че реалният процент е много по-висок.

Връзката между Apple и ACT илюстрира как големите компании тихомълком дават пари на вътрешни групи, които промотират важни за тях въпроси във Вашингтон. Представители на ACT редовно свидетелстват пред Конгреса, предават документи на съда в защита на позициите на Apple и са домакини на годишни срещи на разработчиците с властите.

Рик ВанМитър, бивш помощник в Конгреса, който е ръкодовител на конкурентната група Coalition for App Fairness, твърди, че предполагаемото представяне не е коректно, предвид връзката на организацията с Apple. „Когато се преструвате на нещо, което не сте, за да постигнете нещо, това е лошо за законодателния процес“, коментира ВанМитър.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple е отказала да коментира въпроса, но директори на ACT защитават ролята на компанията. Президентът на ACT Морган Рийд посочва в интервю, че „не е забавно“ да се обяснява, че асоциацията е лице на Apple.

„Нашата работа е да се уверим, че обръщаме внимание на начина, по който правителството може да окаже влияние, непреднамерено или по друг начин, върху всички тези малки бизнеси, които правят страхотни софтуерни продукти“, коментира Рийд.

Той и други директори на ACT казват, че определят политическите си позиции на база на предпочитанията на своите членове и не приемат указания от Apple, въпреки че вземат предвид позициите ѝ.

Говорителката на ACT Карън Гроп отказва да сподели каква част от финансирането на групата идва от технологичния гигант, а само, че е повече от половината. Приносът от всички дарители е надхвърлил 9 млн. долара през 2020 г., сочат най-скорошните финансови данни, което предполага, че Apple влага милиони долари.

Apple е основна сила в индустрията. Нейният App Store е виртуален магазин за приложения – доходоносен бизнес както за разработчиците, така и за Apple. Компанията намали от 30% на 15% комисионата, която прибира от приходите на разработчиците в платформата, което се равнява на милиарди долари годишно.

Но много разработчици са против тези такси и ограниченията, от които Apple настоява, че се нуждае, за да може да проверява системите и да гарантира безопасността на своите потребители.

Предложените антимонополни правила, които си пробиват път в Конгреса, ще разхлабят хватката на Apple върху App Store и ще позволят на разработчиците да заобиколят комисионата на компанията. Мярката, известна като Закон за отворените пазари, е подкрепена от Coalition for App Fairness.

Но ACT се противопоставя на законопроекта, като твърди, че той би застрашил поверителността и сигурността на App Store, с което повтая опорните точки на Apple срещу регулацията.

Изпълнителният директор на ACT Челси Томас е бивш лобист от екипа на Apple за отношения с правителството.

„За нас е важно да разберем какво мислят по-големите играчи в екосистемата по въпросите на политиката, за да разберем накъде отива разговорът“, коментира Томас.

Работата на ACT също привлече вниманието на някои от най-големите играчи в света на разработчиците. В туит, публикуван през юни, главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини нарече асоциацията „фалшивото лоби на Apple за малки разработчици на приложения“.

Миналата година Epic Games, член на Coalition for App Fairness, загуби антимонополно дело срещу Apple, засягащо App Store, но спечели по някои искове за несправедлива конкуренция.

И двете страни обжалват. ACT подкрепи Apple.

Уебсайтът на ACT твърди, че тя представлява 5000 разработчици и компании за устройства по цял свят, макар че Рийд казва, че броят на активните членове е по-малък. В допълнение към Apple, и други корпоративни спонсори са посочени в сайта – Verisign, AT&T, Intel и Verizon Communications.

Годишните срещи на групата включват презентации за политики пред разработчици от представители на Apple и експерти от технологичната индустрия. Хора, които са посещавали тези срещи, твърдят, че ACT често споделят теми, които отразяват дневния ред на Apple, преди да се срещнат с властите.

Някои членове на ACT казват, че оценяват сесиите, организирани от ACT, въпреки че невинаги са съгласни с позициите на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още